Hart voor Waddinxveen


Lezing Prof. Andreas Kinneging: Het einde van een tijdperk? PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag, 18 augustus 2022 22:09

Het einde van een tijdperk?

En wat dit zou kunnen betekenen voor onze vrijheden

Waddinxveen – Anne Frank Centrum – Jan van Bijnenpad 3
Vrijdag 2 september 2022
Aanvang: 20:00 (inloop vanaf 19:30)

“We staan aan het einde van een tijdperk dat ongeveer tweeënhalf millennia geleden begon. De wereldbeschouwelijke Traditie die Europa sinds de Oudheid heeft gedomineerd is op sterven na dood." Dat stelt rechtsfilosoof Andreas Kinneging in zijn boek 'De Onzichtbare Maat'. Hij beschrijft hoe de Verlichting en de Romantiek een manier van denken heeft gecreëerd die gericht is op begeerte en genot met "vrijheid en gelijkheid als nieuwe afgoden". En volgens Kinneging moeten we de gevolgen daarvan niet onderschatten. Hij ziet een trend waarbij de vrijheid van religie, vereniging en meningsuiting steeds meer onder druk komt te staan. “Als er geen tegenstand en tegenbeweging komt, is de Bijbel over een jaar of tien een verboden boek en worden kerken door de overheid gesloten”, was de prikkelende stelling die Kinneging vorig jaar de jongeren van de SGP voorhield. Ook wijst hij op een trend dat scholen het recht ontnomen wordt om in biologie- en geschiedenisboeken hun eigen visie weer te geven en dat het toelatings- en benoemingsbeleid onder vuur ligt.

Leven we in inderdaad aan het einde van een tijdperk? En is het waar dat er een trend gaande is waar we ons zorgen over moeten maken? Wat betekent dit concreet voor mij als burger, christen, moslim, politicus, onderwijzer of verpleegkundige? Zijn de Bijbel en de Koran binnen nu en tien jaar verboden boeken? Is er straks nog wel vrijheid van onderwijs? Worden bepaalde radio- en tv-programma’s verboden? En hoe zou ik hier vanuit de politiek op moeten reageren?

 

Dat zijn allerlei vragen waar Professor Kinneging op in hoopt te gaan tijdens een inspirerende en prikkelende lezing die op vrijdag 2 september wordt gehouden in Waddinxveen. De avond start om 20:00 (inloop vanaf 19:30) in het Anne Frank Centrum (Jan van Bijnenpad 3) en zal bestaan uit een lezing met na de pauze een vragenbespreking. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezellige borrel. Boekhandel Burger is aanwezig met een boekentafel. Pinnen is mogelijk.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de praktisch ingestelde werkgroep ‘Woord voor Waddinxveen’. De toegang is vrij. Ter dekking van de kosten wordt een collecte gehouden.

Iedereen die meer wil weten over de huidige ontwikkelingen of benieuwd is naar de boodschap van Kinneging, is van harte welkom.

Terug te zien op het YouTube kanaal van Hart voor Waddinxveen - Lezingen WvW

Laatst aangepast ( zondag, 18 september 2022 22:25 )